Spear Phishing: het nieuwe online gevaar en hoe je zich ertegen kunt beschermen

Je kent vast wel de welbekende zin: “Je bent de zwakste schakel. Tot ziens!”. Dit kun je ook toepassen op een medewerker, die dat mailtje heeft aangeklikt. Het beruchte mailtje met malware, waardoor je bedrijf plat ligt. Spear phishing. Uiteraard is het afschuiven van ‘de schuld’ het makkelijkst, maar het lost niets op. En het is niet de gemiddelde Joe waar je je zorgen over moet maken. Het zijn de mensen die weten wat ze doen, degenen die zich specifiek richten op jou of jouw bedrijf.

Mensen zijn de zwakste schakel

Spear phishing is het nieuwe online gevaar. En daar wil jij je tegen beschermen. Mensen zijn de zwakste schakel in het bedrijf. Dus hoe kun jij je beschermen tegen spear phishing? Wij vertellen je wat je kunt doen om je te wapenen tegen gevaarlijke spam door het risico te verlagen. Er is geen 100% waterdichte manier om jezelf te beschermen tegen spear-phishing (of welke andere vorm van spam dan ook). Maar door bewust te zijn en enkele basisvoorzorgsmaatregelen te nemen, kun je het de slechteriken veel moeilijker maken. Digihero geeft je een paar tips.

Wat is spear pishing?

Laten we eerst beginnen wat spear phishing is. Het is een gepersonaliseerde phishing-aanval gericht op een organisatie of een persoon. Jij bent het doelwit en wordt verleid om tot actie over te gaan door te klikken op een link of bijlage in een email. Cybercriminelen zijn geraffineerd en doelgericht. Zij doen zich namelijk voor als een vertrouwde afzender, en zetten jou als ontvanger op het verkeerde been. Je kunt bijvoorbeeld een mailtje krijgen van jouw leidinggevende of directeur. Niets is minder waar, want als jij de bijlage opent, op de link klikt om jouw gegevens op een malafide website achter te laten, dan ben jij de pineut. Ook als je nietsvermoedend geld overmaakt. Binnen enkele seconde beschikken cybercriminelen over persoonlijke data of inloggegevens waar ze online fraude mee plegen.

Phishing berichten herkennen

Phishing is een onderwerp dat vrijwel iedereen wel kent. Maar hoe is dat mogelijk dat spear phishing toch nog altijd succesvol wordt rondgestuurd? Dat komt doordat cybercriminelen hun huiswerk doen. Ze doen er alles aan om zich goed te voorbereiden en vooral niet op te callen. Voor je het weet, trap je erin en kunnen de gevolgen heel vervelend zijn. Voor jou of voor jouw bedrijf. Maar hoe herken je de phishing berichten?

  • Let altijd goed op de afzender van een e-mail of online bericht
  • Blijf altijd alert
  • Bel bij twijfel de “verzender”
  • Wees wantrouwig ten opzichten van ongewenste e-mails en open nooit bijlagen of klik op links tenzij je absoluut zeker bent van de bron

Verder is bewustwording van groot belang. De mens is nu eenmaal de zwakste schakel. Geef de medewerkers training, zodat ze continue scherp zijn. Train de medewerkers zodat ze spear phishing berichten kunnen herkennen. Als de aandacht verslapt, dan ben je direct een makkelijk prooi voor de cybercriminelen.

Andere tips

  • Gebruik sterke wachtwoorden en verander ze regelmatig (wachtwoordmanager is een aanrader)
  • Installeer anti-spam software en houd deze up-to-date
  • Kies voor Acronis Backup voor het maken van back-ups en het beschermen van deze gegevens

Vragen?
Neem contact op met ons.

maandag t/m donderdag

9:00-17:30

vrijdag

9:00-16:30