Je digitale beveiliging verbeteren, zo doe je dat!

Cybercrime wordt vaak als complex en ongrijpbaar gezien. Maar de waarheid is dat het dichtbij kan komen. Heel dichtbij.

Fysieke criminaliteit maakt steeds meer plaats voor digitale criminaliteit. Dat is ook te zien in de toename van het aantal cybercrime meldingen. En de media melden bijna dagelijks nieuwe cybercrime gevallen. De meeste incidenten kunnen echter door de gebruiker zelf voorkomen. Helaas begrijpen de mensen de noodzaak van digitale beveiliging. Maar zoeken ze de oplossing niet bij zichzelf. De maatregelen die je kunt nemen o misbruik te voorkomen, zijn vaak eenvoudiger dan je denkt.

Wachtwoorden

Wist je dat 75% van alle wachtwoorden voor meerdere websites, apps en programma’s wordt gebruikt? Niet heel verstandig want zo’n 80% van alle geslaagde hacks wordt uitgevoerd met wachtwoorden die tijdens een datalek zijn buitgemaakt. Wijzig je wachtwoorden regelmatig en gebruik een unieke wachtwoord zin per website of app. Heeft het ook nog een tweestapsverificatie? Schakel het in! Bij het inloggen, naast een wachtwoord, moet er ook een gegenereerde code ingevoerd worden. Deze code is uniek per inlogpoging, dan is deze niet te achterhalen door een hacker.

Tip!

Gebruik een wachtwoordmanager om unieke wachtwoorden te genereren. En je hoeft ze nog niet eens te onthouden. Behalve je wachtwoord voor de wachtwoordmanager 😉

Andere maatregelen

Naast sterke wachtwoorden en tweestapverificatie, kun je ook andere maatregelen treffen om je digitale veiligheid te vergroten. Zaken waarvoor je slechts een kleine inspanning moet leveren, kunnen ook veel ellende voorkomen! Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een e-mail. Let op of het e-mailadres inderdaad klopt. En is het wel zo logisch dat je bank, DigiD of het CIB je een e-mail stuurt?

Klik nooit op linkjes van afzenders die je niet vertrouwd. Een klik op de verkeerde link kan er al voor zorgen dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude, versleuteling van je data of oplichting. Zorg ook voor een goede online back-up. Mocht er wat misgaan, dan kun je altijd terugvallen op een goed werkende back-up van je data.

Vragen?
Neem contact op met ons.

maandag t/m donderdag

9:00-17:30

vrijdag

9:00-16:30