Cybercrime neemt toe

In Nederland wordt massaal thuisgewerkt door de crisis rondom COVID-19. Andere bedrijven draaien overuren, omdat meer mensen afhankelijk zijn van de diensten. De security laat dan wel eens te wensen over.

Thuiswerken is tegenwoordig de norm. Hoewel het in de lift zat, kregen bedrijven amper de tijd om zich voor te bereiden. Privé laptops van werknemers zijn minder goed beveiligd dan apparaten van de zaak. Het bedrijfsnetwerk is de basis voor veilig thuiswerken. Je krijgt toegang tot al jouw software, apps, data en documenten. Daarom is het belangrijk om jouw bedrijfsnetwerk goed te beveiligen. Door updates van systemen en software structureel bij te werken. En door te zorgen dat de toegang goed te controleren is.

Hackers hebben meer mogelijkheden om binnen te komen

We zijn in een bizarre situatie beland. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven hun regels rond netwerktoegang versoepelen, zodat de medewerkers het wat makkelijker hebben. Echter, hebben hackers meer mogelijkheden om binnen te komen. Eerst wordt er naar een manier gezocht om een enkel apparaat onder controle te krijgen. Vervolgens proberen ze dieper in het bedrijfsnetwerk te komen. De hacker heeft zelfs toegang tot de VPN-verbinding, waardoor het niet meer werkt.

Phishing wordt eenvoudiger

Thuiswerken en naast het werk ook voor de kinderen zorgen. Een lastige situatie en het levert stress op. Medewerkers zijn minder alert waardoor phishing eenvoudiger wordt. Een phishing-mail speelt vaak in op de angst om iets kwijt te raken of opgelicht te worden. De afzender vraagt je om snel te reageren, in de hoop dat jij impulsieve handeling uit zult voeren. De bedoeling van zo’n mail is onder meer inloggegevens en wachtwoorden van bedrijfsnetwerken te achterhalen. Vaak zijn deze e-mails afkomstig van grote bedrijven, hebben ze een vreemd e-mailadres en ze bevatten vaak spel- of grammatica fouten.

Deze maatregelen kunt je treffen:

1. Besteed meer aandacht aan de beveiliging van de e-mailomgeving. Phishing komt nu steeds vaker voor, als bedrijf is het belangrijk om links in e-mails extra te controleren.
2. Blijf altijd up-to-date. Download de laatste updates zodat jouw systeem, apparaten en applicaties altijd up-to-date blijven met de laatste patches en releases.
3. Houd alle medewerkers op de hoogte van het laatste nieuws over hoe cybercriminelen misbruik maken van de COVID-19 crisis. Dit kan door middel van interne communicatie en blogs.
4. Maak gebruik van een betrouwbare anti-virusprogramma. Digihero biedt de bekroonde beveiligingstoepassingen van Kasperksy Lab aan.

Vragen?
Neem contact op met ons.

maandag t/m donderdag

9:00-17:30

vrijdag

9:00-16:30